Како се преноси људски папилома вирус и како се заштитити од њега?

девојка са хуманим папилома вирусом

Авај и ах, али савремени човек стално чека огроман број разних болести - и опасних и не баш. А једна од ових болести је папилома, чији развој изазива ХПВ, хумани папилома вирус. Иначе, овај вирус је веома распрострањен, па се скоро свако може заразити. Штавише, врло често заражена особа дуго времена ни не сумња да је носилац хуманог папилома вируса.

Прво, хајде да схватимо шта је папилома. Можда чињеница да ова болест спада у групу полно преносивих болести неће никога изненадити. Али да ли сви знају како препознати ову болест, која погађа и кожу и слузокожу? Наравно, у стадијуму асимптоматског тока, тешко је препознати болести - једини начин може бити лабораторијски тест крви.

Симптоми болести

Пре или касније, вирус који је ушао у тело се осећа. Различит је и период инкубације - од неколико дана до неколико месеци, а понекад и годинама након контакта са зараженим партнером. Све зависи искључиво од стања имунитета заражене особе. По правилу се појављују појединачне или групне неоплазме на кожи и слузокожи. Могу бити или равне, као пола грашка, или конвексне, као зрно пиринча. Величине се такође могу значајно разликовати од малих до прилично великих. У посебно тешким случајевима, брадавице су попут карфиола.

Најчешће се брадавице налазе око ануса, вулве, унутар и изван вагине, на скротуму, пенису, а понекад и на унутрашњој страни бутина. Готово је немогуће предвидети како ће се неоплазме понашати - могу остати непромењене, смањити без икакве спољне интервенције или почети брзо да се повећавају. Постоји широко распрострањена теорија да се кондиломи пре или касније дегенеришу у малигну формацију. Међутим, ово није ништа друго до обична „хорор прича". Лекари кажу да нема трансформације.

сексуални контакт као начин заразе папилома вирусом

Методе преноса вируса

Дакле, шта је људски папилома вирус, мање-више јасно. Сада морате да схватите како можете да се заразите овим вирусом:

сексуални пут инфекције

Најчешћи начин заразе хуманим папилома вирусом, наравно, је сексуални контакт. Ако је један од партнера заражен, онда током сексуалног контакта - и није важно, вагиналног, оралног или аналног - вирус продире у слузокожу другог партнера. То значи да је микропукотина или неко друго, чак и најмање оштећење слузокоже довољно да вирус уђе у тело и тамо се насели.

И изненађујуће, доктори примећују чињеницу да се најчешће вирус преноси са мушкарца на жену. Иако, наравно, жене такође често заразе мушкарце. Наравно, у опасности су људи чији су сексуални односи промискуитетни. Поред тога, доказано је да пушење и пијење алкохола такође значајно повећавају ризик од инфекције, јер слузокоже постају много рањивије под утицајем етанола и никотина.

Вертикални начин инфекције

Вертикални начин преношења инфекције је случај када се вирус преноси током порођаја, са труднице на бебу. Ово се дешава током проласка порођајног канала бебе. Где се, у ствари, налази људски папилома вирус. Због тога, у случајевима веома узнапредовалог тока болести, да би се искључио пренос папилома вируса, лекари могу одлучити о потреби царског реза. Иако поштено треба напоменути да је ово најекстремнија мера.

Кућни начин инфекције

Веома ретко, али ипак понекад лекари бележе случајеве домаће инфекције хуманим папилома вирусом. што, међутим, није изненађујуће – уосталом, ако се вирус преноси обичним пољупцем, зашто се онда не би преносио преко судова, пешкира, умиваоника и других предмета за домаћинство? Иако је с обзиром на то да је период инкубације ове болести веома, веома дуг, готово је немогуће утврдити како је тачно дошло до инфекције. Због тога је толико важно не заборавити на елементарна правила личне хигијене, посебно на јавним местима - купатилима, саунама, тушевима, свлачионицама.

вакцина против хуманог папилома вируса

Вирус Треатмент

Ако приметите неоплазме, одмах идите код лекара. Упркос чињеници да су знаци болести изузетно специфични и да их је готово немогуће збунити са било чим, ипак је вредно консултовати лекара. Лекар не само да ће потврдити дијагнозу, већ ће и прописати оптималан третман, узимајући у обзир ваше опште здравље.

Имајте на уму - ако се инфекција догодила сексуално и знате од ког партнера сте добили ову „награду", реците му. Зато што је лечење неопходно и за жене и за мушкарце. Узгред, запамтите веома важну тачку! Немојте журити да раскинете са сродном душом ако вам је дијагностикован хумани папилома вирус. Као што је више пута горе поменуто, понекад период инкубације може бити веома дуг. Дакле, сасвим је могуће да неверства није било. А болест је само одјек бурне младости. Зато будите опрезни, одложите тигањ, оклагију и друге тешке и пробадајуће сечеће предмете, покушајте да се смирите и заједно идите код лекара.

Запамтите такође да понекад чак ни потпуни курс адекватног лечења не помаже да се у потпуности отарасите хуманог папилома вируса. Спољни знаци болести потпуно нестају, али вирус мирује у телу - и у сваком тренутку може не само да се пренесе на другу особу, већ и да се поново огласи специфичним осипом. Или можда целог живота можете тихо да „дремате", а да се ни на који начин не појавите. У овом случају, особа је носилац вируса.